Dragi profesori,
Ca în fiecare an, luna septembrie este cea în care sărbătorim Ziua Europeană a Limbilor. În 2024, ziua de 26 Septembrie va avea ca tematică Pacea prin diversitate lingvistică. Acum, mai mult ca oricând, diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și este unul dintre principalele elemente ale bogatului patrimoniu cultural european.
Ca de fiecare dată, Consiliul Europei prin Centrul European pentru Limbi Moderne, vă pune la dispoziție o serie de materiale informative și de inițiative pe site-ul dedicat evenimentului - https://edl.ecml.at/.
Mai jos, găsiți câteva dintre elementele cheie ale anului 2024.
- Călătoria Larei prin limbile regionale și minoritare ale Europei, o continuare a broșurii deja cunoscute, care descrie Călătoria lingvistică a Larei prin Europa. (https://edl.ecml.at/languagejourney)
- Posterul arborelui lingvistic – disponibil pentru descărcare în limbile engleză, franceză și germană, în care sunt prezente cele 84 de limbi întâlnite de Lara în călătoria ei. Acesta poate deveni un suport util în a realiza harta limbilor prezente în clasa/ școala dumneavoastră și pentru a le arăta elevilor cât de aproape sau de departe se află diferitele limbi una față de cealaltă. (https://edl.ecml.at/languagejourney)
- Seria de postere 20 de lucruri pe care s-ar putea să nu le știți despre limbile Europei, aflată la a 4-a ediție (https://edl.ecml.at/)
- Cuvântul anului – ca în fiecare an, sunteți invitați să alegeți cuvântul anului 2024 și să descoperiți cuvintele câștigătoare ale anului 2023. (https://edl.ecml.at/wordoftheyear)
Anul 2024 vine și cu o serie de provocări și concursuri:
- Pacea prin diversitate lingvistică – Creați un poster care să reflecte ideea Pace prin diversitate lingvistică, încărcați o fotografie sau o versiune PDF a acestuia pe site-ul EDL pentru a putea fi expus și puteți câștiga un premiu.
- Litera/ cuvântul/ fraza cea mai dificil de pronunțat! – Puteți identifica un sunet, un cuvânt sau o frază extrem de greu de pronunțat într-una dintre limbile pe care le vorbiți? Puteți consulta exemplele oferite de alți participanți la provocare sau puteți oferi chiar dvs. un exemplu, pe care să îl încărcați pe platforma EDL.
- Concurs de tricouri ZEL – puteți propune, împreună cu elevii dvs., designul tricoului oficial ZEL 2025, pe care să îl încărcați pe platformă până la data de 31.12.2024.
- Prin înscrierea evenimentului organizat în școala dvs. pe platforma EDL, puteți participa la competiția acestui an, pentru care vizitatorii site-ului vor putea vota în perioada 20 septembrie – 20 octombrie 2024.
Anul trecut, România a propus peste 300 de evenimente cu ocazia Zilei Europene a Limbilor. Sperăm ca și anul acesta, participarea dumneavoastră să fie la fel de entuziastă. Pentru și mai multe idei de activități și materiale, inclusiv resurse pe care le puteți descărca, imprima și afișa în clasele dumneavoastră, vă invităm să consultați site-ul evenimentului - https://edl.ecml.at/.
Puteți urmări sau utiliza pentru promovarea evenimentelor organizate în școlile dvs. mesajul Directorului Executiv al Centrului European pentru Limbi moderne al Consiliului Europei, dna Sarah Breslin, în limba franceză.
Vă mulțumim pentru implicare și vă dorim un an școlar bun!