23 septembrie 2020

Ziua Europeană a Limbilor 2020 - www.ecml.at

Pe site-ul dedicat Zilei Europene a Limbilor (www.ecml.at), se află:

-          informaţii privind modul de participare și de promovare a evenimentelor organizate;

-          baza de date a evenimentelor Zilei Europene a Limbilor; cu ajutorul hărţii, pot fi vizualizate evenimentele înscrise, din Europa și din lume: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/ro-RO/Default.aspx;

-          activităţi și jocuri: informaţii referitoare la limbi, curiozităţi lingvistice, limbajul semnelor, posibilitatea de autoevaluare a competenţelor lingvistice, concurs despre limbi, jocuri, proverbe și zicători din lumea întreagă etc (https://edl.ecml.at/, în secţiunea dedicată Zilei Europene a Limbilor);

-          informaţii și materiale utile pentru profesori, resurse noi, care pot fi descărcate, din secţiunile actualizate ale site-ului www.ecml.at:

-          Concursuri/ competiții etc.

Noutăţile pentru anul 2020 sunt:

 1. Aplicaţia și Manualul privind provocările lingvistice:

Noua aplicație Défis linguistiques a fost lansată pe platformele Apple și Google : https://edl.ecml.at/#app.

Manualul (în format pdf) va fi disponibil în curând în 28 de limbi (versiunile spaniolă, finlandeză, malteză, norvegiană și cehă sunt noi): https://edl.ecml.at/Activities/Languagechallenge/tabid/3207/Default.aspx.

2. Idei pentru organizarea de evenimente respectând regulile distanțării sociale:

https://edl.ecml.at/Events/7eventsuggestionsinvolvingsocialdistancing/tabid/3222/Default.aspx.

 3. Sondajul „De ce ai ales să înveți o limbă?” : vizitatorii de pe pagina principală a site-ului ZEL pot fi încurajaţi să indice ce i-a motivat cel mai mult să învețe o nouă limbă: https://edl.ecml.at/#poll. Rezultatele sondajului vor fi anunțate vineri, 25 septembrie 2020.

4. Quiz-ul „Mit sau realitate” privind învățarea limbilor străine, disponibil și pe pagina de pornire: https://edl.ecml.at/#mythorfact.

 5. Ghidul „Și tu poți învăța limbi! », alcătuit de Frank Heyworth, oferă sfaturi cu privire la motivele și cele mai bune modalități de a învăța limbi moderne: https://edl.ecml.at/Portals/33/documents/learn-languages/hoe-FR..pdf.

 6. Jocul „Ce limbă este aceasta?” a fost actualizat: https://edl.ecml.at/Games/Whichlanguageisit/tabid/3202/Default.aspx.. 

7. Calendarul JEL Events oferă acum posibilitatea de a genera certificate pentru persoanele care organizează și înregistrează evenimente în baza de date (după data finalizării unui eveniment):

https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/Default.aspx.

8. „Instrumentul lingvistic TIC al săptămânii”, prezentat pe pagina de pornire a site-ului web, prezintă unele dintre cele mai bune aplicații disponibile care pot fi utilizate pentru predarea și învățarea limbilor străine : https://edl.ecml.at/.

9. Menţionăm faptul că Reţeaua pentru promovarea diversităţii linvistice (Network to Promote Linguistic Diversity – NPLD) a contribuit la actualizarea secţiunii site-ului Language trivia/Le saviez-vous, consacrată aspectelor lingvisticehttps://edl.ecml.at/LanguageFun/LanguageTrivia/tabid/3129/Default.aspx.

Concursuri în 2020:

• Concursul de creare a tricourilor Ziua Europeană a Limbilor din 2021 este deschis până la 31 decembrie 2020: https://edl.ecml.at/T-shirts/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/Default.aspx.

• Votarea celui mai inovator eveniment Ziua europeană a limbilor din 2020 va fi deschisă în perioada 20 septembrie - 20 octombrie 2020, cu un mic premiu pentru evenimentul care va primi cele mai multe voturi:

 https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/Default.aspx.

Alte informaţii:

• O serie de resurse (postere, cărți poștale, imagini, bannere, pliante, logo-uri pentru social media și tipărire) au fost adăugate la secțiunea web „Descărcări”: https://edl.ecml.at/Participate/Downloads/tabid/3156/Default.aspx.

 Este posibil să achiziționați tricouri cu sigla JEL 2020 de la un furnizor extern: https://edl.ecml.at/T-shirts/tabid/3146/Default.aspx.

• Rețele sociale: o serie de mesaje sunt publicate pentru a promova  ZEL până pe 26 septembrie pe pagina dedicată Facebook  pentru ZEL: https://www.facebook.com/EuropeanDayofLanguages/ și pe Twitter – hashtag-ul #coeEDL ajută să atragă atenția asupra activităților care au loc în timpul evenimentului: https://twitter.com/ECMLCELV.

Cadrele didactice care organizează activităţi cu prilejul ZEL sunt rugate să își promoveze iniţiativele la nivel european, înregistrându-le direct în calendarul evenimentelor pe site-ul dedicat Zilei Europene a Limbilor:

https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/ro-RO/Default.aspx

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3gCTjcu53HBThxvuPx1UrNDG-DlJYT8o3HR4ek5TAcFRuqQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0 

Mai multe informații despre Ziua Europeană a Limbilor: www.ecml.at.

Vă mulțumim pentru colaborare.

 Rodica Mighiu

PNC-ZEL

Mettre en situation vos apprenants de FLE !

  Placer l'apprenant au cœur  d'un environnement social et culturel  pour le motiver et favoriser son apprentissage Lundi 13 Mai de ...